Most olvasom
Drapériák, hímzés és formabontó kollekciók a prágai divathéten

Drapériák, hímzés és formabontó kollekciók a prágai divathéten

Drapériák, hímzés és formabontó kollekciók a prágai divathéten

Március végén mutatták be a Mercedes-Benz Prague Fashion Week-en a cseh divattervezők idei őszi-téli szezonra szánt kollekcióikat. Számtalan dizájner női és férfi darabokban is gondolkodott és nagyon izgalmas szetteket álmodtak meg, amelyek összességében változatos inspirációs forrásból nyertek ihletet. Nézzük, milyen férfidivatot képviselnek a cseh divattervezők?

Miro Sabo

 

A fiatal divattervező – csak úgy mint számos kollégája – női és férfi összeállításokat egyaránt bemutatott a Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2017-es őszi-téli kifutóján. Miro a rétegezés és a drapériák mestere. Kontrasztok köré épített kollekcióját kettősség jellemzi: a monokróm színpalettát élénk és vibráló alapszínek bolondítják meg. A lezser, sportos, szinte uniformisjellegű szettek pedig mégis sikkesek. A bennünk rejlő szupererőt pedig csillagok és Batman-emblémák mutatják meg, már amikor inkognitóban – és persze Miro Sabo kreációban – vagyunk!

 

 

Petra Ptackova

 

Petra Ptackova minden egyes kollekciójával saját, gondosan felépített univerzumába repít minket. A konzekvens, művészet-súrolta darabok kiválóan testesítik meg Petra folyamatos kísérletezését a divattal és művészettel: rendkívül változatos anyaghasználat és kifinomult, aprólékos kézi festések, vagy éppen hímzések jellemzőek munkáira, amelyek mégis hordhatóak és gyönyörűen szabott darabok. A formabontó, kék árnyalataiban pompázó sziluettek mellett, ölelő, kötött darabok és igazán avantgárd, konceptuális részletek is feltűntek a kifutón.

 

 

Jan Cerny

 

Jan Cerny a cseh menswear egyik legfényesebb csillaga: a még tanulmányait végző divattervező minden egyes darabja példaértékű kreativitásról és elhivatottságról árulkodik. Gondoljunk csak alapdarabokra: egy kényelmes, puha kapucnis pulóverre, egy farmerdzsekire vagy trencskóra – Jan minden eddigi elképzelésünket fenekestül felforgatja és még azon felül is hozzátesz egy lapáttal! A fiatal dizájner az a típus, aki nem fél bekoszolni a kezét és közel sem elégíti ki a papír és a ceruza. Fantáziája pedig határtalan. Számtalan anyagkísérletet végzett, roncsolt, festett, fújt, hogy elérje a kellő hatást. A végeredmény? Egy olyan formabontó férfikollekció, amely a világon bárhol megállná a helyét.

 

 

 

Lukas Machacek

 

Lukas Machacek szintén női és férfi darabokban gondolkodott: ezúttal kollekciója egy utcai viseletet és a rock’n’roll világát megidéző hangulatot idézett meg a kifutón, melyeket látványos maszkok egészítettek ki. Domináns a fekete szín használata, amely számtalan különböző felületként jelenik meg. A kitűzők, rojtok, szegecsek és printelt minták fémjelzik a kollekciót – mernéd viselni?

 

 

Michael Kovacik

 

Ha két szóval kellene jellemeznem a kollekciót, azok a fényes és a szexi jelzők lennének. Mini hosszok, vizes hatású fények és mély dekoltázsok jellemzik a darabokat, amelyek feketében és ezüstben pompáznak. A tervezőre világát egyébként jól fémjelzi az egyszerűség, a trendnélküli hatás és egyfajta sötét elegancia. Miért is sejtetnél ha egyszer megmutathatod?

 

 

Katerina Geislerova

 

A tervezőnő színpompás kollekciójában is helyet kapott néhány férfiaknak szánt összeállítás. A tervezőnő kreációit jól jellemzi a hordhatóság, de különleges szabásvonalakkal és szép anyagokkal dolgozik: a végeredmény harmonikus és kifinomult.

 

 

Jakub Polanka

 

A divathetet záró bemutató Jakub Polanka nevéhez fűződik, aki Csehország egyik legismertebb terezője. Nagy izgalom előzte meg a kollekciót, amely végén elégedetten távozott mindenki. A dizájner abszolút magabiztosan párosított össze merész alapanyagokat, amelyek egy végtelenül modern kollekciót eredményeztek. Amolyan luxus-futurizmus fémjelzi leginkább a darabokat. Hisz a plasztik fűzők alatt mesterien szabott kabátok és élénk árnyalatok és szőrme is feltűnt. Ha egyesével szemléljük a darabokat, rájövünk, még ha egyszerűnek is tűnnek, garantált a feltűnés!  

 

Írta: Dobos Emese

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére