Most olvasom
Hogyan tőzsdézz okostelefonról?

Hogyan tőzsdézz okostelefonról?

Hogyan tőzsdézz okostelefonról?

Ma már egyre kevesebben szeretnék tőzsdei befektetéseiket asztali számítógépen követni. A tőzsdézők jó része – főleg az úgynevezett okostelefonok egyre szélesebb körben történő elterjedésével és használatával – már nem csak naponta 1-2 alkalommal szeretne ránézni a tőzsde pillanatnyi állására, hanem ahogy minden más, számukra fontos információ kapcsán is: szeretnék azt a hét minden napján folyamatosan, mondjuk úgy 24/7 elérni.

De vegyük gyorsan sorra, hogy mire van a legtöbb tőzsdézőnek szüksége ahhoz, hogy bármikor és bárhol kereskedni tudjon? Legelőször is arra, hogy egy áttekinthető és egyszerű felületen láthassa a kereskedési adatokat. Ma már ugyanis az elmúlt évek rohamos tőzsdei szoftver fejlesztési hulláma meglehetősen elkényeztette a tőzsde szerelmeseit: szebbnél szebb felületeken követhetik nyomon a számukra legfontosabb papírok alakulását. Aztán természetesen arra is, hogy bármikor megtekinthessék a részletes számlainformációikat és a tranzakciós listáikat. Ahogy minden folyószámlával rendelkező banki ügyfél számára teljesen megszokott és természetes dolog, hogy minden helyzetben hozzáférhetnek számlájuk kivonatához és megtudhatják, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésükre, úgy a traderek számára is elvárás, hogy folyamatosan láthassák portfóliójuk pillanatnyi állását, értékét. 
De persze ezen túl arra is szükségük van, hogy lássák, merre tart éppen a piac, azaz ne csak késleltetett adatokat kapjanak, hanem mindig tudják, pontosan hol tart a kereskedés, élő, valós idejű (real time) kereskedésű adatokkal dolgozhassanak. 
És persze a legfontosabbak: rendszeres mikro- és makrogazdasági hírek, elemzések. Olyan folyamatosan frissülő, aktuális kereskedési információk, amelyek segítenek eligazodni a piacon, a gazdaság legfontosabb eseményei között.
De milyen programok megismerésével tehetik meg az első lépéseket azok, akik érdeklődnek a tőzsde világa iránt?

 

Yahoo! Finance
Az egyik legismertebbb okostelefonra és iPadra készült fejlesztés talán a Yahoo! Finance elnevezésű online tőzsdeinformációs szolgáltatás. Ez a program úgyszólva „gyárilag” rajta van a legtöbb „almás” terméken. A program segítségével könnyedén felkutathatjuk a minket érdeklő cégeket (sajnos a Yahoo! Finance nem ismeri a magyar tőzsdét, az adatokat az amerikai NASDAQ, NYSE és AMEX alapján tölti le), amelyeket egy gombnyomással betehetünk a listába és amelyeket aktív internetkapcsolat esetén folyamatosan, perce pontosan követhetünk. Ez a program elsősorban azoknak lehet hasznos, akik külföldi, Európán kívüli országok (pl.: USA, Kanada, Ausztrália, India, Kína stb.) részvény-, és indexadatainak letöltését igénylik egy általános és ingyenes adatforrásból. 

Random Capital – Mobil Broker
A hazai piacon először a Random Capital volt az első olyan szolgáltató, amely kihasználta a telekommunikációnak az elmúlt néhány évben tapasztalható hatalmas fejlődését, és lefedte azt a tátongó űrt, amelyet a tőzsdei ügyletkötés helyhez kötöttsége jelentett. A Mobil Broker elnevezésű, iPhone és Nokia (Symbian 3) telefonokra letölthető alkalmazás segít abban, hogy még szélesebb körben váljon hozzáférhetővé a tőzsdei kereskedést (azon belül is főként a Budapesti Értéktőzsdén történő ügyletkötések). Az iPhone készülékekkel rendelkező ügyfelek számára a program az Appel Store-ból, Nokia készülékekre az Ovi Store-ból tölthető le ingyenesen. A fejlesztés elsősorban a BÉT papírjaival kereskedni kívánókat célozza meg, méghozzá a hazai piacon legkedvezőbb online tranzakciós díjakkal és ingyenes számlavezetéssel. A program előnye, hogy a telefonokra telepített alkalmazás az iPhone riasztási rendszerét használva képes értesítést küldeni a felhasználónak, amikor az árfolyam elmozdulás elér egy előre meghatározott szintet, vagy az ár eléri a beállított értéket. Az okostelefonokra készült alkalmazás segítségével tényleg midennél egyszerűbben adható meg­bízás a Budapesti Értéktőzsde papírjaira, az adatok pedig akár valós időben is követhetők a társaság ügyfelei számára. A jövőben várható a Mobil Broker androidos és Nokia windowsos változatának megjelenése is.

 

See Also

Quaestor
A tervek szerint hamarosan a QUAESTOR Csoport is megjelenik a hazai piacon saját fejlesztésű, okostelefonokon futó kereskedési programjával. A cél ugyanaz, mint a többi hasonló fejlesztésnél, nevezetesen, hogy az új lehetőséggel mindenki bárhonnan és bármikor hozzáférhessen a tőzsdei kereskedési portfóliójához, értesülhessen a legfrissebb hírekről és információkról. A debütálás előtt álló szoftver nem csak azoknak lesz jó, akik biztonsági okokból szeretnék folyamatosan rajta tartani a szemüket megtakarításaik alakulásán, hanem azok számára is hatalmas segítséget nyújt majd, akik munkájuk miatt vannak sokat úton, de ettől még nem akarnak lemondani arról, hogy okostelefonjukról bárhonnan, bármikor figyelemmel kísérjék nyitott pozícióik alakulását, hogy mindig a legfrissebb piaci információkkal és adatokkal dolgozzanak. A program egyszerű és átlátható kereskedési felületén több ezer XETRA, valamint a BÉT részvény szekciójába bevezetett értékpapírra (részvényekre, befektetési jegyekre, certifikátokra) lehet majd kereskedni.  

 

Írta: Mezei Márk

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére