Most olvasom
Tunézia a fűszerek, a naplementék, és a végtelen sivatagok országa

Tunézia a fűszerek, a naplementék, és a végtelen sivatagok országa

Amikor még kedvünkre utazgattunk és volt lehetőségünk bejárni a Világot, mi ki is használtuk és egészen Afrikáig, pontosabban Tunéziáig utaztunk, hogy felfedezzük, amit egy idegen ország tartogat a számunkra. Elfogadva a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal nagylelkű meghívását, amit ezúton is köszönünk nekik, hiszen általuk megismerhettük Tunézia egy olyan arcát, amely túlmutat a megszokott turisztikai fogalmakon.

Tunézia nem egy átlagos hely a Világ térképén. A fűszerek, a naplementék, a végtelen sivatagok, és a felejthetetlen élmények országa. Sokan a szállodában eltöltött, vízparti nyaralásokra asszociálnak Tunézia hallatán. A valóság természetesen ennél sokkal több, sokrétűbb és mélyebben hagy nyomot az emberben. Főleg azok számára ajánljuk, akik vágynak egy olyan Afrikai életérzésre, amelyben Európa lépten-nyomon visszaköszön. Az eredmény, nem tagadjuk rendkívül kontrasztos, de pont ez a Tunéziai élmény esszenciájának a lényege.

Tunisz, avagy Karthágó

A tunéziaiak számára nagyon fontos a történelmük és nagyon büszkék is rá. Történelmileg a pun nyelvet beszélték, de ma már az arab az elsődleges. A francia a második nyelvük, de angolul is könnyedén lehet boldogulni. Karthágó romjai mindenfelé megtalálhatóak Tunisz környékén szétszóródva. Karthágót a föníciai kereskedők alapították. Tunisz az egyik legöregebb város a Földközi-tenger partján. Napjainkban az ország tizede él ott.

Az egyik legszabadabb muszlim állam

Napjainkban Tunézia biztonságos, a szabadság és az új időszak mindenkire és mindenre jó hatással van. Az emberek rendkívül barátságosak, vendégszeretők. Ez nem is lehetne másképpen, hiszen a turizmus szerves része az ország gazdaságának, mondhatni, hogy a kultúrájuk és a mindennapjaik része is egyaránt. Fontos számukra a közösség, amit az is jól mutat, hogy milyen kiemelt szerepet tölt be az életükben a kávé és a tea kultúra. Bevallom rég kávéztam napi kétszer, viszont az isteni török kávénak egy idő után amúgy sem lehet ellenállni. Hangulatosabbnál, hangulatosabb tetőtéri kávézok találhatók város szerte, amelyeket valószínűleg egy ottani segítsége nélkül nem találnánk meg. (Szerencsénkre az idegenvezetőnk törzsgyökeres tunéziai volt.) Szűk utcákon keresztül, kanyargós lépcsőkön, vagy egy üzlethelyiségen keresztül lehet megközelíteni és elmerülni a város adta kaotikusan gyönyörű, mediterrán Tuniszi látképben. Tunézia társadalma rendkívül fiatal. Tunisz nyüzsgő, színes és forgalmas. Nem lehet szó nélkül elmenni az öltözködési kultúra mellett sem, a fiatal lányok gyönyörűen sminkelnek, és nagyon trendin öltözködnek. A hölgyek saját döntés szerint viselik vagy nem a hajibot (fejkendő). Egy biztos, irigylésre méltó technikákat fejlesztettek ki a viselésére.  Tuniszban mindenhol érződik a szabadság íze. Apropó ízek…

Tunézia a vegetáriánusok paradicsoma

Vegetáriánusként meg tanultam már alkalmazkodni a különböző országok és éttermek kínálatához. Viszont Tunézia túlzás nélkül a vegetáriánusok paradicsoma. Bevallom, nagy meglepetésemre. Friss zöldségben, gyümölcsben, humuszban, kuszkuszban és változatos vegetáriánus fogásokban nincs hiány. Bárhol voltunk könnyedén megoldották a vegetáriánus fogásokat (még a sivatag közepén, a kempingünknél is) és új, eddig nem ismert ízkavalkádokkal nyűgöztek le. Ételeik nagyon fűszeresek és egy-egy fogásuk kimondottan csípős. Ha már ízletes fogások, a bor sem maradhat ki a repertoárból – a francia hatásnak köszönhetően a borkultúra ugyancsak fontos része az ínyenc örökségnek. Alkoholt leginkább a városokban lehet vásárolni, mindenképp érdemes kipróbálni a boraikat, hiszen kellemes ízélmény vár ránk.

Tozeur – a végtelen sivatagok és az oázis városa

Tunézia délnyugati részén egy teljesen más Világ várt minket. Aki az autentikus élmények és helyek megszállottja, annak ide egyszer élete során mindenképp el kell látogatnia. A városka nem túl nagy, mindössze harminckét ezer lakosa van és a reptérről a szállodáig mindössze egy perces autóút vezetett. Ezzel is érzékeltetve, hogy a város akár sétálva is könnyedén bejárható. Tozeurban már erősebben jelen vannak a hagyományok, mint Tuniszban, viszont az emberek ugyanannyira kedvesek és örülnek a turistáknak.

A város főtere, a piac és az óváros egy vonzáskörzetben található. Kávézó kávézót ér és tele van férfiakkal. Hamar világossá válik, hogy a szociális életük egyik fő eleme és találkozási pontja.

Tozeur az egyik fő turisztikai vonzerő Tunéziában, hiszen a város közelében ezernyi elbűvölő hely, látványosság és élmény vár az oda látogatókra. Például 1997-ben a város közelében forgatták a Csillagok háborúja egy részletét.

See Also

Szahara – offline az új luxus

Mai napig kérdés bennünk, hogy hogyan tudnak az ott élők tájékozódni a sivatagban. Mi csak egyforma homok dűnéket láttunk és végtelen homok mennyiséget. Nincs út, vagy ha volt, akkor a szél betemette homokkal, nincsenek táblák, nincs irány. Gondolja ezt egy európai… de az út Tozeurból a sivatagi kempingünkig eltartott órákig is, ami azt engedi feltételezni, hogy a sofőrjeink átlátták a helyzetet. (Nyilvánvalóan) Három – négy órás off-roadozás és el is jutottunk a kempingünkig, ahol sátrakban töltöttük az éjszakát. Természetesen térerő, áram, víz és minden modern kütyütől mentesen. Helyette volt tábortűz, csillagok, síri csend és az érzés, hogy nem tudjuk pontosan hol lehetünk a Világ térképén. Elsőre félelmetesnek hangzik, de pont az ellenkezője történik ott az emberrel. Lelassul és csak a jelenre fókuszál. Ezt az élményt mindenkinek ajánljuk, aki távol mindentől szeretne megpihenni és csak élvezni a természet adta lehetőségeket. Az ideális időszak a sivatagban eltöltött időre a tavasz, vagy az ősz.

Végezetül, de nem utolsó sorban öt olyan dolog Tunéziáról, amit talán eddig nem tudtál:

  1. Ismerik Gombóc Artúr karakterét. Annyit tudtunk meg, hogy van, aki néz a Duna Tv-t. Örök rejtély marad a hogyan.
  2. Alkudozni a piacon kötelező! Ez ott szokás, nyugodtan harcoljuk ki a legjobb árat!
  3. A csapvizet ne használd még gyümölcs mosásra sem, minden szállodában elegendő palackozott vizet biztosítanak.
  4. A közintézményeiket, kormányépületeiket tilos fényképezni!
  5. A pálmafákat nagy becsben tartják. Léteznek „női” és „férfi” pálmafák is.

írta: Balla Frida

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Az oldalt a c o r a l d e s i g n fejleszti.

Vissza a tetejére