Most olvasom
10 koponya, akik a jövőt formálják

10 koponya, akik a jövőt formálják

10 koponya, akik a jövőt formálják

Ők azok, akikre a világ vezetői és a legnagyobb cégek moguljai figyelnek. Tudósok, akik a kutatás-fejlesztés és a világ igényeinek változásához való alkalmazkodás mesterei, és akik az exponenciális technológiák területén a jövőt formálják.

10 koponya, akik a jövőt formálják

A Szilícium-völgyi Singularity University oktatógárdája most először tart előadást az Egyesült Államok területén kívül – szerencsénkre épp Budapesten. A kétnapos csúcstalálkozónak november 15-16-án, az újjáépült Zeneakadémia ad otthont, ahol az érdeklődők olyan izgalmas témákról hallgathatnak előadásokat, mint a robottechnológia, a jövő orvoslása vagy éppen bűnözése. De kiktől is tanulnak a Google és a NASA vezetői?

 

Rob Nail

Igazi örökmozgó, aki szenvedélyesen törekszik arra, hogy valami forradalmian újat alkosson. Az 1999-ben alapított Velocity11 egyik megálmodója, ahol építészet-automatizálási berendezésekkel, robotikával, rák- és gyógyszerkutatással foglalkozott. 2007-ben, amikor felvásárolták a céget, Rob az általános igazgatói pozícióra váltott. 2009-ben egy ideig kacérkodott a profi szörfözéssel, ám más is történt azon a nyáron: Ray Kurzweillel és Peter Diamandisszal közösen megalapították a Singularity University-t. Az egyetem mellett ötlet- és tehetségvadászattal is foglalkozik – jelentős sikerrel.

 

See Also

Ray Kurzweil

 

Kurzweilnél keresve sem találnánk  megfelelőbbet a „Hogyan építsünk fel egy agyat?” téma előadójának. A Wall Street Journal nyughatatlan zseniként jellemezte, a Forbes pedig a tökéletes gondolkodógép titulussal illette. Ray eddig három amerikai elnöktől kapott kitüntetést, könyvei sorra eladási rekordokat döntenek. Számos fejlesztés fűződik a nevéhez, így például neki köszönhetjük azt is, hogy egy egyszerű szintetizátor képes egy hangverseny-zongora vagy más hangszerek hangján megszólalni, de sokat tett a beszédfelismerő rendszerek fejlesztésének területén is. Most éppen a Google fejlesztési vezetője. 
Salim Ismail
Ismail a Singularity University alapító ügyvezetője és globális nagykövete, aki az exponenciális technológiák rejtelmeibe vezeti be a hallgatóságát. Kiváló előadó, stratéga és vállalkozó, aki korábban a Yahoo alelnöke és a Brickhouse vezetője is volt. Angstro nevű cégét 2010-ben a Google vásárolta fel. A Breakthrough nemzetközi emberi jogi szervezet vezetőségi tagja, ahol a nők elleni erőszak és a faji megkülönböztetés ellen, valamint a bevándorlók jogaiért harcol. 
Rob Nail, Ray Kurzweil és Salim Ismail
Daniel Kraft
A Stanfordon és a Harvardon végzett kutatóorvos, feltaláló, vállalkozó, a Singularity University gyógyszertani és neurológiai tanszékét vezeti. Több mint húsz éves kutatói múltja van és számos egészségügyi innovációs projektben vett már részt. A legnagyobb sikereket a csontvelő- és őssejt-transzplantáció területén érte el. Számos orvostechnikai eszköz feltalálója: nevéhez fűződik az orvosok első szöveges személyhívó rendszerének bevezetése a Stanford Kórházban, és a Marrow Miner nevű orvosi eszköz, amivel gyorsan és viszonylag fájdalommentesen lehet csontvelőből mintát venni. 
Raymond McCauley
Krafthoz hasonlóan McCauley is világhírű tudós-mérnök és vállalkozó, akit a biotechnológiai kutatás szenvedélye éltet. A Biotech Track nevű agytröszt elnöke, ahol vezetőknek tart továbbképzéseket exponenciális technológiákról. A BioCurious társalapítójaként és vezető fejlesztőjeként azon dolgozik,  hogy a kutatók és a vállalkozók egymásra találjanak, és együtt előkészítsék a következő nagy biotechnológiai áttörést. Híres előadó, aki könnyen érthető, hétköznapi példákkal mutatja be, hogy a technológia milyen gyorsan és milyen nagy mértékben változtatja meg életünket. 
Daniel Kraft és Raymond McCauley 
Gregg Maryniak
Maryniak máshonnan közelít: ő az energia, az űrkutatás, a légi közlekedés és a kockázatkezelés nemzetközileg elismert szakértője. Fáradhatatlanul kutatja az energetika jövőjét, és az X PRIZE alapítvány igazgatósági tanácstagjaként másokat is erre ösztönöz. Célja, hogy fokozódjon a megújuló energiafelhasználás aránya, valamint hatékonyabb legyen az energiatárolás. A Ciolkovszkij Díj tulajdonosa, melyet a világűrben történő energiafelhasználás terén végzett kutatómunkájáért kapott, de a NASA-tól is kapott elismerést. Jelenleg azon (is) dolgozik, milyen megoldással lehetne az űrből környezetbarát energiát nyerni. 
Neil Jacobstein
Maryniakhoz hasonlóan Jacobstein is dolgozott a NASA űrkutatási projektjein. Jelenleg a Singularity University Mesterséges Intelligencia és Robotika tanszékének társelnöke, korábban pedig a Teknowledge Corporation vezérigazgatója volt. Többek között a DARPA, a GM, a Boeing és az amerikai hadsereg mesterséges intelligenciával kapcsolatos projektjeinek tanácsadója. Fontosnak tartja, hogy a kutatás mellett foglalkozni kell a mesterséges intelligencia és a nanotechnológia alkalmazásának üzleti és etikai vonatkozásaival is, erről több előadást is tartott már világszerte. 
Brad Templeton
A vezető nélküli autót fejlesztő csapat tagjaként szorosan együttműködik a Google-el. Világszerte tart előadásokat az automatizált szállításról, emellett politikai és társadalmi kérdésekben is jártas. Jelenleg a Foresight Nanotech Institute igazgatója. Az ő érdeme, hogy a ClariNet Communications Corporations lett a világ első internet alapú vállalkozása 1990-ben. Részt vett a világ első táblázatkezelő szoftverének kifejlesztésében, de a Stuffit tömörítőprogramon is dolgozott. Az Electronic Frontier Foundation vezetőségi tagja, a szerzői és az emberi jogok lelkes (és eredményes) harcosa. 
Gregg Maryniak, Neil Jacobstein és Brad Templeton
Kathyrn Myronuk
A kutatás önmagában is egy tudomány, ám Kathryn Myronuk az elmúlt tíz évben nem csak a kutatás különböző módszereit oktatta, de sajátjait is végezte az exponenciális technológiák terén. Nemzetközileg elismert szaktekintély, az energetika, a telekommunikáció, az adattárolás és adatbiztonság területén is komoly eredményeket ért el. Kutatási eredményeit számos cég és nonprofit szervezet használja, sőt, még a hackerközösségek is elismerik a munkáját. A Singularity University megalakulása óta az egyetem egyik motorja, 2009–2013 között annak kutatási igazgatóként is dolgozott. 
Sandy Miller
Miller a világ különböző pontjain foglalkozik technológiai start-upokkal (3D nyomtatás, szintetikus biológia, robotika, távirányítás területén) és a Singularity University hallgatói közötti stratégiai hálózatot építi nem kevés sikerrel. Igazi „tudományfejlesztő”: oroszlánszerepe volt a világhírű Kauffman Labs for Enterprise Creation és a Stanford Biodesign Programjának felépítésében, és sikerének megalapozásában. Tudja, hogy egy fejlesztésből hogyan lesz termék, ezért a Stanford Egyetem rá bízta orvostechnikai innovációinak menedzselését. Nem tévedtek, mint ahogy az a több mint 200 cég sem, akik Miller segítségét kérték. 
Kathryn Myronuk és Sandy Miller
 

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére