Most olvasom
Kell egy csapat! – Labdarúgócsapatok a tőzsdén

Kell egy csapat! – Labdarúgócsapatok a tőzsdén

Kell egy csapat! – Labdarúgócsapatok a tőzsdén

Már az ókorban is tudták, mi kell a népnek: kenyér és cirkusz. Többnyire megkapták mindkettőt, a nagy kérdés az volt, egyben vagy külön-külön. Nincs ez másként kétezer év elteltével sem.

 A kenyér esetleg folyékony lett és sörré vált, de a cirkusz egész biztosan cirkusz maradt. Gondoljunk csak vissza a Colosseumra! Ha megállunk előtte, mi jut róla eszünkbe a mai korból? Hát persze, hogy a futballstadionok, vagy hívhatjuk őket arénának is. Minden arénához tartozik többnyire egy csapat is, néha több is – ott van például a San Siro, ahol a Milan és az Inter csapata társbérlő. 

Mi tartozik még szervesen egy csapathoz? Természetesen a szurkolók, még ha az itthoni lelátók szektorait nézve ez hihetetlennek is tűnik. Mindegy, hol vagyunk, egy szurkoló ragaszkodik a csapatához, elég csak a merchandisingra gondolni. Mert az igazi szurkolónak nem csak egy jegy, vagy bérlet van meg, hanem a mez, a sál, esetleg a bögre is. Mi van akkor, ha egy szurkoló még többet akar, még jobban eggyé szeretne válni kedvenc csapatával? Megveheti a részvényét, tulajdonossá is válhat benne, persze csak bizonyos országokban és bizonyos csapatokban. Ritkán találkozunk ilyen jelenséggel, ennek oka, hogy a tőzsdei jelenlét szigorú kötelezettségeket ír elő a tőzsdén szereplő vállalatoknak, a gazdálkodásukkal kapcsolatban. Elég csak az elmúlt időszak csapatokkal kapcsolatos botrányait felidézni, amikor a Barcelona elnöke „belebukott” Neymar tavalyi, a megvásárlásához kötődő pénzügyi körülményei taglalásába. Mondhatják erre, a Barca nincs a tőzsdén – ami ezek fényében talán nem is véletlen.
Mert kell egy csapat! Mit is mondott Minarik Edének a mozitulajdonos, Kerényi úr? „Kocsma, kupleráj? Már az sem a régi. A puceráj Uram! Szőrmében szabad tönkremenni, aranyban is, ecetben is, de egy pucerájban nem lehet tönkremenni. Kivéve persze Minarik Edét!” Egy biztos, a focihoz ugyanaz a három dolog kell, mint a háborúhoz: pénz, pénz, pénz. Általában ebből van a legkevesebb. Mit tesz ilyenkor egy tulajdonos, ha pénzhez szeretne jutni? Elad. Játékost, vagy csapatot. Vagy a csapat egy részét. Mondhatni, piacra dob valamennyit a csapatból, vagyis elad valamennyi részvényt (nyilvánvaló ez a dolog csak részvénytársasági formában működő csapatoknál jöhet szóba). Persze az ilyen eladások többnyire szimbolikusak, hiszen a régi tulajdonos általában megtartja magának a többségi csomagot, így a részvényvásárlók elsősorban érzelmi okok miatt döntenek a részvényvásárlások mellett. Máris meglátjuk, hogy az érzelmi nyereség mellett, amit a hőn áhított csapat „tulajdonlása jelent”, jár-e materiális gyarapodással futballcsapat részvényt vásárolni.
Hol is kezdhetnénk máshol, mint a labdarúgás őshazájában: Nagy-Britanniában. Nemcsak azért, mert innen indult a foci, de London a világ üzleti életének egyik központja is. A brit klubok közül több is szerepelt az elmúlt időszakban a tőzsdén, különböző okok miatt azonban kikerültek onnan. Jelenleg az angol csapatok közül egyedül a Manchester United az, amelynek részvényeit megvásárolhatják a szurkolók. A csapat többször szerepelt a tőzsdén, először 1991-ben vezették be, 385 penny-s árfolyamon. 2005-ben, amikor a Glazer család jórészt hitelből megvásárolta a patinás klubot, ki is vezették a tőzsdéről. A második tőzsdére menetel már New York-ban történt meg (ticker: MANU:NYSE), a csapat sikereinek köszönhetően kiemelkedő érdeklődés mellett. A tőzsdére kerülés 14 dolláros árfolyama óta az eddigi legmagasabb érték 19,34 dollár volt, amelyet az elmúlt 52 hétben sikerült elérnie a részvénynek, míg az egy éven belüli árfolyam legalacsonyabb értéke 14,41 dollár volt. Jelenleg 15,04 dolláron áll a jegyzés. A bevezetéshez képest ez 7%-os emelkedésnek felel meg, tehát aki a kezdetek óta megtartotta papírjait, még mindig nyereséget realizált a befektetésén, ami igazi csemegének számít a labdarúgó részvények között. Aki a megfelelő időben eladta a papírokat, az akár 37% körüli hozamot is realizálhatott kedvenc csapata segítségével. A részvényár csökkenése egyébként nem meglepő, hiszen Alex Ferguson visszavonulását követően az új menedzserrel, Moyes-sal gyengén muzsikálnak, ami a csapat eredményére és a részvény árfolyamára is hatással van. 
Ha a következő szezonban például nem indulna a csapat valamelyik nemzetközi kupában, jelentős bevételtől esne el, így ez negatívan hatna a részvény árfolyamára is. A nagy múltú, skót Celtic (WKN:905326) részvényeit is megvásárolhatják a szurkolói. 1995-ben vezették be tőzsdére a papírokat, akkor 280 penny volt az értéke. Mivel a 74,5 penny-s jelenlegi árfolyam mellett az elmúlt évben a minimuma 56 penny, a maximuma 79,5 penny volt, elmondható, hogy a Celtic esetében inkább a klubhoz tartozás, mintsem a profitszerzés határozhatja meg a részvény vásárlását. Tőzsdén van még a másik skót csapat, a Rangers is, de ez a Rangers már egy másik Rangers. Az eredeti, nagy múltú csapat 2012-ben csődbe ment, és a negyedosztályba száműzték. Ez a részvény már az újjáalakult csapat részvénye, ami The Rangers International Futball Club néven szerepel a tőzsdén (Ticker: RFC-GB: LONDON STOCK). Aki tehát a korábbi részvénnyel rendelkezett, az gyakorlatilag elveszítette a teljes befektetését, mára talán csak eszmei értéke maradt. Az újjáalakult csapat részvénye jelenleg 25 penny-t ér, az elmúlt évben 24 és 85,5 penny között ingadozott. Pusztán piaci alapon nézve, a Rangers az egyik legnagyobb bukás a labdarúgó részvények között.
A következő tőzsdén is szereplő csapat az AJAX Amszterdam (WKN:A0H0RS). Sok klubbal – ahol magántulajdonosoké a csapat – ellentétben, a tulajdonos itt maga az egyesület. 1998-ban a csapat részvényeinek 23%-át a tőzsdére vitték, de a meghatározó irányítási jog megmaradt az egyesület keretein belül. A részvény árfolyama jelenleg 8,06 euró, az elmúlt egy évben 6 euró és 9,01 euró között mozgott. Akár tehát profit is képződhetett év közben, bár ha a bevezetéskori 14 euró körüli árat vesszük alapul, itt is inkább érzelmi, mintsem anyagi haszonnal jár a kötődés, a részvények vétele vagy tartása.
Menjünk tovább! Németországban járunk, ahol nemcsak a jó sörökért vannak oda az emberek, hanem a jó fociért is. A német csapatok közül a Borussia Dortmund (WKN:549309) egyedüliként szerepel a tőzsdén. 2000-ben vezették be 9 euró feletti árfolyamon, az elmúlt évben 2,88 és 4,03 euró között mozgott. A jelenlegi piaci ár 3,74 euró. Éven belül akár profitot is lehetett vele elérni, de a bevezetéskori árat figyelembe véve itt is egyértelmű, hogy nem kifizetődő hosszú távon részvényesnek lenni. 
Németországból Portugáliába visz az út a labdát követve. A portugál csapatok közül három van a tőzsdén, a nagy hármas, a Benfica, a Porto és a Sporting Lisszabon. A Porto (ticker:FCP) 2003 óta van a tőzsdén, 3 euró körüli árfolyammal indult, az elmúlt évben az árfolyam 0,25 euró és 0,44 euró között ingadozott. Tőzsdei szempontból katasztrofális befektetésnek számít a részvény, hiszen a bevezetés óta értékének közel 90%-át elveszítette. A Porto-szurkolóknak ettől függetlenül nyilvánvalóan megéri részvényesnek lenni, erősítve a klub iránti hűséget. A Benfica (ticker:SLBEN) 2008-tól van a tőzsdén, részvényeinek 55%-a az egyesület tulajdonában van. A 4 euró feletti induló árfolyam mára 0,89 euróra esett, az elmúlt egy évben 0,43 és 1,18 euró között mozgott. A részvényárfolyam itt is elvesztette értékének 80%-át. Az utolsó portugál tőzsdei klub a Sporting (ticker:SCP), itt a részvények 61,4 %-a a klub tulajdona közvetlen, vagy alapkezelői formában. 2005-ös tőzsdei debütálása óta a részvényárfolyam 3 euróról lecsúszott egészen 0,74 euróig, az elmúlt 52 hétben 0,21 és 0,99 euró között hullámzott a részvényárfolyam. 
Az Atlanti-óceán partjáról tovább lépünk az olasz csizmára. A Juventus, Róma illetve a Lazio triumvirátusa alkotja az olasz labdarúgócsapatok tőzsdéjét. A Juventus (ticker:JUVE) 98%-a az Agnelli család (hivatalosan az Ifi nevű cég) birtokában van. 2001. december 20-án vezették be a tőzsdére a zebrákat, 3,7 eurós árfolyamon. A jelenlegi érték 0,22 euró, míg az elmúlt évben 0,16 illetve 0,36 euró volt a részvények két szélsőértéke. 
Nézzük a két római riválist! A Róma (ticker:ASR) fő tulajdonosa 62,24%-ban a Roma 2000 nevű cég. Az elmúlt évben 0,439 és 1,98 euró között ingadozó árfolyama most 1,17 eurón áll. A papír 2013 óta ugrott nagyot, amikor is a csapat nagyon jól kezdte az idei bajnokságot, sokáig vezette is a táblázatot a serie A-ban. A Lazio (ticker: SSL) esetében a klub tulajdonosa Claudio Lotito. A részvény 0,39 és 1,04 euró között ingadozott, 0,51 euró volt az utolsó ár. Tavaly egy szaúdi sejk 80 millió euróért szerette volna felvásárolni a klubot, de az ügylet végül nem jött létre. 
Utazzunk tovább a Boszporusz partjára! Itt is három nagy csapat a Fenerbahce, a Galatasaray illetve a Besiktas csapata van tőzsdén. A Fenerbache (ticker: FENER) 2004. február 9. óta van a tőzsdén. Bevezetéskori árfolyama 15 TRY volt, a részvény most 31,5 TRY, az elmúlt évben 22,25 és 43,8 TRY között ingadozott. A részvény eddigi mindenkori maximuma 105 TRY volt, ami a bevezetéshez képest 7-szeres árfolyamemelkedés. A klubot a FB Sportif Hizmetler San. ve Tic. A.Ş. cég működteti. 
A Galatasaray (ticker:GSRAY) furcsa módon van jelen a tőzsdén. Az ilyen néven szereplő papír egy, a csapat nevével megegyező marketingcég, mely a marketingjogokat birtokolja, és a labdarúgócsapat rajta keresztül bocsátott ki részvényeket. Érdekessége a papírnak, hogy induláskori értéke körül van most is, jelenleg 21,45 TRY. Az elmúlt 1 évben 18,64 és 45,5 TRY között ingadozott, de 2011-ben egészen 140 TRY magasságába emelkedett. A Besiktas (ticker:BJKAS) csapata az elmúlt évben 1,33 és 2,92 TRY között ingadozott, jelenleg 1,91 TRY-n áll. A teljesség igénye nélkül említsünk meg egy-két olyan labdarúgó klubot felsorolásszerűen, akik hosszabb-rövidebb ideig voltak tőzsdén, de már nem találhatók ott. Ilyen a Tottenham Hotspur, az Aston Villa, a jelenleg Gera Zoltánt is foglalkoztató WBA, a Watford, vagy ide sorolható a Sunderland is.
Megállapíthatjuk tehát, hogy a Manchester United és a három török nagycsapat az, amelyek részvényét a klubhűség mellett akár profitszerzési céllal is meg lehet, meg lehetett venni. A játék kedvéért az imént taglalt arányokat hasonlítsuk össze nem focicsapatok részvényeinek teljesítményével, ne menjünk túl messzire, vegyük példaként a hazai blue-chip papírok közül az OTP és a MOL részvényeit! Az OTP 1000 Ft környékéről indulva most 4200 Ft-on áll, ami a valóságban az eredeti tőzsdei induláshoz képest 42 000 Ft lenne, mert a részvényt letizedelték. A MOL jelenleg 13 700 Ft, ez a papír is 1000 Ft környékén került a tőzsdei parkettre annak idején, a hazai tőzsde újkori „hőskorában”. Természetesen valaki nem vesz véletlenül labdarúgó részvényt, leginkább a bevezetőben említett klubhűség miatt, de az előbbi példa azt próbálta szemléltetni, hogy a klub iránti hűség mellett érdemes a pénztárcára, valamint a profitra is figyelemmel lenni, hiszen valamiből a meccsjegyeket, a mezeket is meg kell venni.
Összegezve, a tőkepiacon mozgó befektető szeretett klubja részvényét is meg tudja vásárolni, ha olyan csapatnak szurkol, amelyik a tőzsdén található, viszont befektetési, pénzszerzési célzattal inkább más szektorok részvényeit érdemes figyelni. De ne csüggedjenek, emlékezzenek Minarik Ede mondására: „Kell egy csapat!” 
Írta: Ziegler Mátyás
Fotó: Profimedia

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére