Most olvasom
Gazdátlan hotelek – Játékban kiválók, vajon részvény­nek milyenek?

Gazdátlan hotelek – Játékban kiválók, vajon részvény­nek milyenek?

Gazdátlan hotelek – Játékban kiválók, vajon részvény­nek milyenek?

A legtöbb szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. Saját gyerekeim is imádják, de feltételezem, sok más családban sincs ez másképp. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igenis lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát.

Viszont az is számít, mire meg tudja venni azt a szállodát, legyen még lehetősége bejáratot (lépcsőt) is szerezni hozzá, hogy amikor a többi játékos belelép abba a kockába, akkor a mi hotelünkben szálljon meg 1-6 éjszakára, és nekünk fizessen, ne a konkurenciának. Terület, épület, lépcső vásárlása, majd a hotel menedzselése, a szállásdíj beszedése. Mint a valóságban. Ahogy az is valós, hogy néha az a játékos, aki pénzszűkében van, megpróbálja elfelejteni a fizetést.

„Messziről fénylik a Hotel Menthol, Ott pompázik a tengerparton, Amerről a zöld színű reklámszöveg Tündöklő fénye kiveri a szemed…” Ahogy a jól ismert sláger is mutatja, az életben még inkább lényeges ez a pompa és ragyogás, mint a játékban. Bár a játék is szembesíti a résztvevőket a konkurenssel, de az életben ez valahogy még inkább kidomborodik. Hiszen nagyon kevés az a hely a világon, ahol egyes szállodák konkurensek nélkül tudnak működni. Ahogy a játék menete során előbb-utóbb a táblán is megjelennek a konkurens hotelek, ugyanígy van ez az életben is. Abban sincs nagy eltérés játék és az élet között, hogy nagyon is érdemes megnézni, melyik szállodát választjuk. Mert sok minden megtörténhet egy hotelben, egy hotellel – lehet akár egy egészségügyi zárlat is, pl. a vesztegzár a Grand Hotelben. Ugyanakkor azt gondolom, senki sem olyan típusú szállásra vágyik, mint a Bates Motel. De Basil Waczak szállójába is beletörne egy-két ügyfélnek a bicskája. Abban is biztos vagyok, hogy néhányan elég érdekesen éreznék magukat Tarantino Mon Signor szállodájának „négy szobája egyikében”.

Ahogy láttuk az előbbiekben, már a játékban sem olyan egyszerű megtalálni a megfelelő szállodát. Most nézzünk körül a való életben, hogy a hatalmas hotelkapacitásból, amely kétségtelenül együtt hullámzik az emberiséggel, legyen szó üzleti úttal kapcsolatos szállodai igényről vagy egy napsütötte tengerparti nyaralás szükséges és lényeges kellékéről. Azt szeretném előre leszögezni, a válogatás szubjektív, hiszen a hatalmas kínálat bemutatására értelemszerűen a jelenlegi cikk nem alkalmas, azt viszont lehetővé teszi, hogy néhány érdekes hotelláncot közelebb hozzak, mint lehetséges alternatívát a befektetést keresőknek.

 

A hazai piacon mindössze egyetlen olyan hotel részvény található, amely a befektetők számára megvásárolható. Az, hogy ezt érdemes-e meglépni, döntse el mindenki maga. Az itthon megvásárolható papír nem más, mint a Danubius részvénye. A céget állami vállalatként alapították 1972-ben, majd mint részvénytársaság, 1992-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az évek során a papírok szépen lassan egy meghatározó tulajdonos kezébe vándoroltak. A cég terjeszkedésének köszönhetően talán Európa egyetlen olyan társasága, ahol a tevékenység fő vonulata a gyógyturizmus, annak ellenére, hogy rendelkezik városi szállodákkal is. Magyarországon kívül a régiónkban több országban is és Londonban is rendelkeznek hotellel (Danubius Hotel Regents Park). A részvény eddigi maximuma 11 000 Ft volt még 2007-ben, az eddigi minimumot pedig 2012-ben produkálta 2150 Ft-tal. Jelenleg, a cikk írásának idején a papír 5200 Ft környékén cserél gazdát a BÉT-en, alacsony forgalom mellett. A társaság könyv szerinti értéke jelenleg 6300 Ft környékén van, tehát magasabban, mint a jelenlegi piaci ár. Ha csak ezt nézzük, jó befektetés, viszont ne feledkezzünk meg az alacsony közkézhányadról, mert a részvények döntő hányada egy kézben van. Pont ez az egyik spekulatív dolog a papírban, mert egy esetleges tőzsdei kivezetés esetén (nem számolva esetleges számviteli, illetve egyéb legális piaci trükközéssel) a nagytulajdonosnak a könyv szerinti értéket kellene kifizetni a kisbefektetők részére. Nem teljes befektetendő pénzzel, de kisebb csomaggal érdemes lehet spekulálni a papírral.

Ha külföldre kalandozunk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a legnagyobb szállodaipari csoport a világon 2004 óta az InterContinental Hotels Group (IHG:xlon). A története 1777-ig nyúlik vissza, amikor is William Bass létrehozta a sörgyárát. Az, hogy a világ legnagyobb hotellánca lett, köszönhető volt úttörő embereknek és az új ötletek megvalósításának. Megjegyzem, Budapesten is találhatunk és akár megszállhatunk Hotel InterContinental szállodában. A csoporthoz tartozó márkák közé tartozik többi között a Holiday Inn, a CROWN PLAZA, a hotel INDIGO, vagy a CANDLEWOOD suites. Az elmúlt egy évben 2.000 penny és 2.600 penny között mozgott, jelenleg 2.422 penny az értéke. Nem tűnik rossz befektetésnek. 

Waldorf Astoria. Gondolom sok embernek ismerős, a cikk olvasói közül valószínűleg többen jártak is már egy szállodájukban, melynek neve a luxus szinonímájaként is ismert. Akinek a waldorf névről először a saláta jut az eszébe és nem a hotel, az sem jár messze az igazságtól, hiszen a hotel megnyitásakor szolgálták fel először. Ilyen és ehhez hasonló szállodák tarkítják a következő szállodalánc portfólióját. Ha hozzáteszem a Paris Hilton nevet, akkor nem kell messzire menni, hogy kitalálják, melyik ez a szállodalánc. Paris kisasszony hihetetlen nagy reklámot jelent a vállalatnak, még ha legtöbbször kéretlen is. De a gazdagoknak, a bulvár és a pompa kell. Rájöttek, melyik láncról van szó? Igen, eltalálták, ez a Hilton, amelyet eredetileg Conrad Hilton alapított 1919-ben. Olyan brandek tartoznak ide, mint a CONRAD, a CURIO, a HOMEWOOD SUITES vagy a Hampton. Először 1970-ben került a tőzsdére. 2007-ben a Blackstone kockázati tőkealap megvásárolta a céget az alapító Hilton családtól, majd ki is vezették a tőzsdéről, ahová 2013-ban tért vissza újra. (HLT:xnys) 21,5 dolláron indult újra a kereskedése, és az eddigi maximuma 25,7 dollár környékén volt a közelmúlt kereskedési időszakában. Aki bízott benne, hogy a luxus jól fizet, nem csalódott, a részvény jól fialt minden tulajdonosának az elmúlt időszakban. 

 

A következő hotellánc is megtalálható Magyarországon is, hiszen Marriott Hotel is van Budapesten. Ezt a szállodaláncot 1927-ben alapította John Willard Marriott valamint a felesége, Alice. Az első szálloda 1957-ben nyitotta meg kapuit. Maga a Marriott International 1993-ban alakult, amikor a Marriott Corporation két vállalatra vált szét. Olyan szállodamárkák találhatók a csoportban, mint a Ritz-Carlton, Bvlgari Hotels and Resorts és a Marriott Hotels and Resorts. Az elmúlt évben a tőzsdei kereskedésben a részvények (MAR:xnas) 44 dollár és 72 dollár között mozogtak, és úgy néz ki, ez a részvény is jó befektetés volt az elmúlt időszakban.

Nézzünk egy európai láncot akkor, ez pedig az Accor. 1967-ben alapította Paul Dubrule és Gérard Pélisson a SIEH csoporton keresztül, székhelye Párizsban van. 

A csoport az alacsony, közepes és a luxus kategóriában is rendelkezik szállodákkal. Olyan ismert hotelmárkák találhatók a csoport tagjai között, mint a Sofitel, Novotel, Pullman, Mercure, Ibis, Etap, Motel 6 vagy a Forma-1 Accor. A lánc tagjai közül sok szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (AC:xpar) az elmúlt évben 27 és 39 euró között mozgott, jelenleg 36 euró körül jegyzik.

 

Nem talált megfelelő szállodát? Sírás helyett mondd: Hyatt! Félretéve a szóviccet, nézzük következő hotelláncunkat! A Hyatt szállodaláncot két magánszemély alapította, Robert von Dehn és Jack Dyer Crouch, majd néhány év múlva von Dehn eladta a részesedését Jay Pritzkernek – így került a Pritzker család tulajdonosként a szállodaláncba. Jay fia, Thomas jelenleg a Hyatt Hotels Corporation igazgatósági elnöke. 2009 novembere óta van a tőzsdén (H:xnys) és az elmúlt évben 43 és 63 dollár között mozgott, jelenleg is éves maximuma környékén tartózkodik a papír. 

A következő cég a Starwood Hotels and Resorts. A vállalat 1980-ban alakult, de az elődje 1969-ben jött létre eredetileg egy ingatlanbefektetési cégként Starwood Capital néven. Olyan különböző, neves márkák találhatók a csoportban, mint a Sheraton, a St. Regis (nevét a St. Regis Hotelről kapta a márka, amit John Jacob Astor IV építtetett 1904-ben, és aki a Titanic fedélzetén halt meg 1912-ben), W Hotel Westin vagy a Le Méridien, amely szintén megtalálható Magyarországon. A részvény (HOT:xnys) az elmúlt évben 65 és 84 dollár között mozgott, és most is 84 dollár környékén tanyázik.

Megfigyelve a fent nevezett hotelek részvényeinek árfolyamait, megállapíthatjuk, hogy a hotel nem csak társasjátéknak kiváló, hanem részvénybefektetésnek is. Miért? Talán azért, mert az elmúlt időszakban, főleg az USA-ban, de a Távol-Keleten is, a gazdagok még gazdagabbak lettek az elmúlt évek pozitív befektetői hangulatának köszönhetően. Ez pedig kihat a gazdagok életmódjára is azáltal, hogy szívesen keresik a luxust, ezen belül  is a luxushotelek szolgáltatásait, szobáit. A luxusszállodák így nagyon jól teljesítettek, és ez meglátszik a részvényeik árfolyamán is.

Úgyhogy aki teheti, a Hotel játékkal társasozzon, aki pedig megteheti, hotel részvényekkel játszadozzon! 

Írta: Ziegler Mátyás

Fotó: Profimedia

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére