Most olvasom
A dízelvadász – Lexus IS 300H teszt

A dízelvadász – Lexus IS 300H teszt

A dízelvadász – Lexus IS 300H teszt

Előző két generációja más és más okokból ugyan, de a rajongók kedvence volt, áttörő sikert azonban nem tudott elérni. Most, akárcsak a mesében, a harmadikon a sor, hogy meghódítsa Európa prémium középosztályát. Az IS az ellenfelei számára kevéssé kézre álló fegyvernemet választott, de vajon elég-e a sikerhez a másság?

Mi különbözteti meg a prémium autót a hétköznapi gépkocsitól? Vagy kérdezzünk inkább nehezebbet: hol válik el a sikeres prémium automobil a magát mind feljebb pozicionáló, de a vásárlók észjárását, ritmusát megragadni, saját ígéreteit beváltani képtelen modellektől? A Lexusnak sokáig kellett ezzel a problémakörrel küzdenie Európában. Hiába volt ugyanis tisztában a vevőkör a minőségről, a megbízhatóságról, az igényességről, a gazdag felszereltségről, a felfoghatatlanul apró részletekbe menő figyelemről szóló legendákkal, nem állt rá az ízlésük a feltupírozott Toyotaként szemlélt autóra – vagy ha előttük nem is, de környezetük előtt folyamatos magyarázatra szorult volna választásuk, így inkább sóhajtottak egyet, hogy majd egyszer talán, és maradtak a bevált, sablonos megoldásoknál.

 

A Lexus által az elmúlt tíz évben bejárt út stációit kiválóan szemlélteti az IS három generációjának története. A japán hagyományok feltétlen híveire és ismerőire építő, első széria, a biztonsági játékot választó, de azért az ötliteres, nyolchengeres IS F színre vitelével a szélsőségeknek is teret adó második sorozat után a mostani modell már mer és tud is mást nyújtani, a részletmegoldások terén éppúgy, mint a lényegi kérdésekben.

 

 

Az IS olyan, mint egy történelmi város: elég vele néhány perc, hogy megértsük lényegét és a mögötte rejlő filozófiát, ám minél jobban elmélyülünk benne, annál inkább kiderül, mennyi titkos, megfejthetetlen, észrevehetetlen megoldást rejtenek egyszerű vonalai. Igen, egyszerű: mert bár a Lexus aktuális formanyelvét beszélő IS felszínesen szemlélve csupa törésvonal, ív és szöglet, ha gondolatban elindítjuk kezünket a karosszéria valamely domborulatán, ujjunk magától fog rátalálni a következő vonalra, testünk belülről fakadó ritmussal emelkedik és süllyed a karosszéria mellett. Fellengzősnek és közhelyesnek hangozhat mindez, és alighanem bölcs döntés volt a Lexus részéről, hogy nem erre a megfigyelésre alapozta termékkommunikációját. Mégis, ha legközelebb sebes folyású hegyi patak mellett visz el az útja, heveredjen le a partjára, és nézze meg figyelmesen a legömbölyített köveken irányt váltó, átformálódó, mozgásában élettel megtelő vizet. Figyelje hosszan, és talán észreveszi azokat a felületi csavarokat, matematikai képlettel talán le sem írható íveket, amelyek az autónak keretet szabnak.

 

Ennek persze rögtön két akadálya is van. Az egyik, hogy manapság egyre kevesebbeknek van késztetése, pláne ideje arra, hogy pihenőt engedélyezzen magának, a másik pedig, hogy mind ritkábban bukkanhatunk háborítatlan medrű, tiszta vízű, csendben csörgedező patakra. Utóbbi a Lexust is foglalkoztatja, ezért a hozzáértőket egyre inkább megosztó, mind aggályosabb környezeti problémákat felvető dízelmotor helyett saját szakterületéről: a hibrid technológia világából hozott hajtáslánc-alternatívát. Van persze a környezet védelménél kevésbé fennkölt magyarázat is arra, hogy a Lexus miért preferálja a bonyolult benzin-elektromos technológiát a maguk nemében egyébként szintén költséges és komplex, modern dízelmotorokkal szemben – hiszen Európán kívül nem hogy a luxusautók, de jóformán a munkagépek vásárlói is ódzkodnak a dízelektől –, de ne rontsuk el a magunk örömét.

 

 

Bármi legyen ugyanis az ok, az igazság az, hogy a Lexus hibrid ötlete valóban működik. Ha teljesen meg szeretnénk érteni a kiforrottság fázisán már rég túljáró hajtáslánc-technológiát, ugyanúgy hosszasan el kellene mélyülnünk a bolygóművek, nagyfeszültségű vezérlők és egyéb szerkezetek világában, holott a Lexus hibrid hajtásának a lényege pont a felhasználói szinten jelentkező egyszerűség. Ezzel még a modern, sokfokozatú automata váltóval szerelt, nyomatékos dízelek sem tudják felvenni a versenyt: a stafétát egymásnak észrevétlenül adogató villany- és benzinmotor felfoghatatlanul csendesen, rezgésmentesen végzi a dolgát. Egyetlen, folytonos mozgásélmény részesei vagyunk, nincsenek rántások, megtorpanások, ezért a pilóta egy idő után hajlamos taichi-gyakorlatként felfogni a vezetést, és átszellemült pátosszal, méltóságteljesen gördülni, ami nem feltétlenül egyenlő a lassú haladással. A motorzaj szinte teljes hiányát jelentősen csillapított szélzaj kíséri, így az abroncsok zaja a szokásosnál erőteljesebben érvényesül az utastérben.

 

A futómű a maga japános felfogásában végzi a dolgát. Ahelyett, hogy szent meggyőződéssel elkötelezné magát valamely kvalitás irányába, mint német konkurensei, arany középutat jár. Így vezetése során mindig bőségesen komfortzónánk határain belül maradunk, elmarad azonban a versenytársak vezetését alkalmanként színesítő hűha-érzés.

 

    

 

Meglepetéssel és izgalommal szolgál helyette a beltér. A kezelőfelület, az ergonómia és az anyagválasztás a racionális egyszerűséget a határokat feszegető innovációkkal elegyíti, legyen szó az elektrosztatikus fémcsík simogatásával szabályozható klímaberendezésről, a multimédiás berendezés hanyattegérhez hasonlóan kezelhető kontrolleréről, vagy a választott üzemmódtól függően változó rajzolatú és funkcionalitású műszeregységről. Ezen fordulatszámmérő például csak sport üzemmódban látható – ez is része annak a trükknek, amit az IS kénytelen volt kifundálni, hogy a puristák ellenállását is megtörje a piacon. Ennek keretében az erőátvitel előzékenyen úgy tesz, mintha hagyományos sebességváltó dolgozna benne, és szimulált váltásokkal, no meg szintetizált kipufogóhanggal próbálja elhitetni gazdájával, hogy nem napjaink egyik legkifinomultabb műszaki produktumában, hanem egy meghaladott működési elveket követő, valamiért mégis töretlenül népszerű járműtípusban ül.

 

Az azonban, hogy így tesz, nem neki, hanem közönségének róható fel. Az IS300h pont akkora távolságot tart a tökéletességtől, hogy hitelesnek, valóságosnak érezzük – akár a kissé szintetikus, de célpontosságában kritikán felül álló kormányt, akár az elődhöz képes megnövelt tengelytáv ellenére korlátozott hátsó férőhelyet nézzük, hibái könnyen orvosolhatónak tűnnek. Az más kérdés, hogy a fenntartásoknak csupán egy részére várhatunk orvoslást az évek múlva esedékes ráncfelvarrás során: a többire közvetlen és azonnali megoldást kínál a Lexus. Úgy nevezik: GS 450h.

 

 

Műszaki adatok

Típus: Lexus IS 300H

Motor: 2494 cm3-es, soros négyhengeres, 16 szelepes, Atkinson-ciklusú szívó benzinmotor + állandó mágneses váltóáramú szinkronmotor, hátsókerékhajtás 

Legnagyobb teljesítmény: 181 LE/6000 (220 LE)

Legnagyobb nyomaték: 221 Nm/4200-5400 (521 Nm)

Váltó: Fokozatmentes, bolygóműves e-CVT

Méretek: hossz: 4665×1810×1430 mm, tengelytáv 2800 mm

See Also

Saját tömeg: 1680 kg

Megengedett össztömeg: 2130 kg

Csomagtartó térfogata: 450 l

Üzemanyagtartály térfogata: 66 l

Fogyasztás: 4,3 l/100 km

Gyorsulás 0–100 km/h: 8,3 mp

Végsebesség: 200 km/h

 


 

Ahol áram van, minden van 

 

Már a kevés híján tízmillió forintos induló alapár egyebek mellett magában foglalja a xenon fényszórókat, a ködfényszórót, a LED-es nappali világítást, az apróbb karcolásokat eltüntető fényezést és a vízlepergető szélvédőt. Szériafelszerelés az ESP, a visszagurulás-gátló, a nyolc légzsák (térdlégzsákkal a két első ülés előtt). Nem kell külön fizetni a kormányról állítható, hathangszórós, dupla USB bemenetes, Bluetooth-os audiorendszerért, a hangvezérlésért, a ki- és beszálláshoz hátrasikló ülésért (kikapcsolható) és az egyzónás automata klímaberendezésért. A tesztelt csúcskivitel ezeken felül többek között 18 colos könnyűfém keréktárcsákat, automatikusan elsötétedő külső és belső tükröket, abroncsnyomás-felügyeletet, radaros adaptív tempomatot, egy sor innovatív biztonsági megoldást (ütközést megelőző biztonsági rendszer, keresztirányú forgalom-felügyelet, stb.), 15 hangszórós Mark Levinson hifit DVD-lejátszóval, a kétzónás klímaberendezést, valamint a fűthető és hűthető első üléseket.

 

Fotók: Klug Viktor és Gentlemen’s CHOICE

Írta: Svékus Gergely

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére