Most olvasom
Stefano Favaro

Stefano Favaro

Stefano Favaro

Amihez hozzányúl, szinte azonnal arannyá válik. Filozófiáját- miszerint nem elég jól, mindent a legjobban kell csinálni-, sikermutatói maximálisan igazolják. Stefano Favaro sportmenedzser és reklámszakember mindig ezer fokon pörög, projektjeit pedig igazi szerelemgyerekként kezeli. 
Legújabb vállalkozásában Klein Dáviddal és Suhajda Szilárddal indulnak el nemcsak a Föld, de az emberi akarat legmagasabb csúcsa felé. 

Gentlemen’s CHOICE: Talmácsi Gábor sportmenedzsereként kerültél a reflektorfénybe, de sikeres üzletemberként már huszonöt éve élsz és dolgozol Magyarországon. Hogy jutottál el a kecskeméti Benetton gyár megalapítása majd egy szintén sikeres lemezkiadó cég létre hozása után a motorsport világába?

Stefano Favaro: A Benetton gyár vezetése volt a főállásom sokáig, de sosem gondoltam, hogy csak egy dologgal fogok foglalkozni egész életemben. Kiskorom óta bennem volt a zene és a sport, – főleg a motorsport- iránti szerelem. Édesapám zenész volt, így már fiatal koromban is tudtam, hogy ez a pálya sem maradhat ki az életemből.  Talmácsi Gáborral véletlenszerű volt a találkozásunk, és ami után jött – ahogy mondani szokták –, már történelem. Folyton keresem az új kihívásokat, az új célokat, azt is mondhatnám, hogy minden érdekel, amiben fantáziát látok. Akkor érzem igazán jól magam, ha egyszerre több projekten dolgozom, ilyenkor pörgök ezerrel. Mindig az visz előre, ha valami újat, valami izgalmasat valósíthatok meg, célcsoporttól függetlenül. Nálam nem az elsődleges szempont, hogy mekkora bizniszt csinálok, vagy mennyi pénzt keresek egy projekttel, hanem az, hogy megvalósítsam. Ami a szívügyemmé válik, azt tűzön- vízen keresztül viszem.

G.C.: Talmácsi Gáborral elért sikereid és a világbajnoki cím elérése után tudatosan váltottál sportmarketingről vállalati menedzsmentre? Vagy úgy gondoltad akkoriban, hogy a hazai motorsportban nincs olyan versenyző, aki eredményekben, tehetségben utolérné Gábort, így inkább másfelé indulsz el?

S.F.:  Amikor befejeztem Gáborral az együttműködést, akkor úgy éreztem, hogy befejezem egy időre a sportmarketinget is, és –a már meglévő kapcsolataimmal és ügyfelekkel –  a hagyományos reklám, BTL és kommunikációs tevékenység felé veszem az irányt. Az évek alatt azonban végig éreztem, hogy sosem fogok hátat fordítani az autó-motor sportnak. Ez egy szenvedély, ami bennem él és élni fog örökre. Ma már azt mondom, hogy bármilyen sportba belevágnék, de sportmarketinggel egyáltalán nem könnyű foglalkozni, mert ez nem egy olyan szakma, amit az egyetemen vagy oktatókönyvekből megtanulhatunk. Itthon az utóbbi húsz évben lett trendi ez a tevékenység, de szerintem még nagyon gyerekcipőben jár. A Testnevelési Főiskolán gyakran tartok előadásokat, ahol ha megkérdezem a diákokat, hogy honnan szerzik az információikat, mindegyik azt válaszolja, hogy az internetről és a tanáraiktól. A tanárok persze rendelkeznek tapasztalattal, de úgy gondolom, hogy ez a szakma csak a gyakorlatban megszerzett tudáson alapul.

G.C.: Az elmúlt években több fiatal tehetséget felkaroltál és indítottál el a sportágban. Jelenleg kik a mentoráltjaid? Látod bennük a jövő bajnokait?

S.F.:  Magyarországon jelenleg tanácsadóként dolgozom, és az egyik cég, akivel együttműködöm, elindított egy  olyan különleges projektet, amiben három tehetséges fiatalt is felkarol: Sebestyén Pétert, aki jövőre a Superbike világbajnokságon fog indulni, Lukács Kornél raliversenyzőt, aki – megmondom őszintén az autó-motor sport számomra eddig ismeretlen területére vitt el engem- reményeink szerint nagy sikert fog elérni a Rallycross világbajnokságon. Ezen a versenyen nagyon komoly, erős, különlegesen átalakított raliautók versenyeznek egy olyan pályán, aminek a fele aszfalt, a másik fele murva. Rendkívül izgalmas és látványos megmérettetés, ismert és híres versenyzőkkel.  A tanácsomra, pedig harmadikként egy hölgyet, Szántó Nikolett, drift és gymkana kategóriában induló autóversenyzőt vettük be a projektbe, mert szerettük volna hangsúlyozni a női –férfi egyenlőséget. Úgy gondolom, hogy amit egy férfi meg tud tenni, azt egy nő is. Azt hiszem ezt sikerült bizonyítani.

 

 

A cikk folytatása a Gentlemen’s Choice magazinban.

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére