Most olvasom
Amit a hajóbérlésről tudni érdemes

Amit a hajóbérlésről tudni érdemes

Amit a hajóbérlésről tudni érdemes

Napjainkban kétségtelen, hogy egyre több embert vonz a vitorlázás. Cikkünkben ezért most megpróbálunk néhány tanácsot adni azoknak, akik úgy döntöttek, a nyarat egy vitorláson akarják eltölteni a családjukkal, barátaikkal, üzlettársaikkal, mondjuk az Adrián. Először is tisztázzuk 
a fogalmat: a charter olyan vállalkozás, amelynek tulajdonában, kezelésében vitorlás- és motoros jachtok vannak, amelyeket bérbevehetünk.

Mi a különbség a charter cég és a charter ügynökség között?
Charter cég az, aminek a tulajdonában, kezelésében vannak a hajók, míg a charter ügynökség, ami tulajdonképpen utazási irodaként ajánlja ki az előbbi hajóit. Az esetek többségében a charter cégek általában charter ügynökségként is működnek. Ha az ár a főszempont, akkor a charter cég a jobb választás, ha a választék, akkor az ügynökség. Ne felejtsük el azonban azt sem, az ügynökségek már nagy tapasztalattal rendelkeznek, jól ismerik a cégeket, és nagy biztonsággal tudnak olyan hajót ajánlani, amellyel elégedettek leszünk. Mielőtt belekezdünk a cégek vagy ügynökségek keresésébe, a következő kérdésekre készüljünk fel!

 

Hányan vannak?
A kérdésre adandó válasz meghatározza, milyen hajótípust és méretet ajánlanak nekünk. Tudnunk kell, hogy a hajók és jachtok jóval több ember szállítására alkalmasak, azonban a tengerészeti szabályok nem engedik meg, hogy az előírt utasnál többen tartózkodjanak a fedélzeten, ezen személyek lajstromát az utaslista (crew list) tartalmazza. Figyeljünk arra, hogy ezt nagyon szigorúan veszik, így ha valami okból mégis változna a csapat összetétele, erről a chartert is előre tájékoztatni kell, mivel annyi utaslistát kell a hajón tartani, ahányszor ez módosul. Ennek kitöltéséhez a következő adataink szükségesek: név, születési hely és dátum, lakcím, személyigazolvány vagy útlevélszám és a kormányos hajóvezetői engedélyének száma. 

Mikor indulnak vitorlázni?

Fontos tudnunk, hogy a charter cégeknél a bérlés ideje szigorúan szombattól szombatig tart. Elő- és utószezonban előfordulhat, hogy szombati kezdés után megengedik, hogy kevesebb, mint egy hétre vegyük ki a hajót. 

Lesznek-e gyerekek a hajón?
Sokan nem tudják, de a charter cégek felárért úgynevezett védőhálót (safety net) is felszerelnek. Érdemes ezt igénybe vennünk, a kért 50-80 euró megéri a teljes biztonságért.

 


Van-e már elképzelésük, merre szeretnének menni? Esetleg van olyan konkrét kikötő, ahonnan indulni akarnak?

Ezt azért fontos tisztáznunk magunkban, mert a dél-adriai látvány szempontjából teljesen más, mint az északi rész, vagy akár a közép-dalmát rész. Ha sok kis sziget között akarunk hajózni, rövid távokat megtenni, akkor érdemes az északi- vagy a közép-dalmát részt választani. Itt a Kornáti szigetvilág természeti szépségeiben gyönyörködhetünk. Ha vállalkozunk nagyobb utak megtételére is, akkor a dél-dalmát részt érdemes választanunk. Vis, Korcsula, Brac, Miljet, csak hogy néhány szigetet említsünk, vagy akár Dubrovnik is lehet úticélunk.

Sportosabb vagy inkább túravitorlázásban gondolkodnak?
Ha először vitorlázunk, és főleg ha családdal, akkor mindenképpen túravitorlást válasszunk. Kényelmesebb is, és a vitorlázás szempontjából a „performance” vitorlás kezelése nehezebb is, egyébként sem éreznénk vagy értékelnénk a különbséget.

Szükség van-e skipperre (kormányosra), vagy sem?

Amennyiben nincs meg a szükséges jogosítványunk, úgy mindenképpen szükségünk lesz rá, de ha csak nem vagyunk elég gyakorlottak, akkor is ezt ajánljuk. Mivel elég nagy értékekről beszélünk, egyik charter cég sem örül a gyakorlatlan vitorlázónak, valamint nemcsak a saját testi épségünket, de családunkat, barátainkat is veszélybe sodorhatjuk. Nagyon könnyen hamis biztonságérzetbe ringathatjuk magunkat, hiszen amíg nem éltünk már át egy komolyabb vihart, elképzelésünk sem lehet arról, milyen félelmetes és veszélyes is tud lenni a tenger. 
A vitorlázás szóljon arról, hogy egy életre szóló élménnyel ajándékozzuk meg magunkat és társaságunkat, ne pedig egy rémálommal.

Mikor foglaljuk be a hajónkat? 
Nos, most még éppen időben vannak. Bizonyára nem meglepő, 
de a horvát charter cégek és ügynökségek ügyfeleinek többségét német, olasz, norvég és holland ügyfelek adják, akik nagy többsége már be is foglalta saját hajóját. Vannak persze olyanok is, akik last minute kedvezményekre hajtanak, de ebben az esetben tisztában kell lenni azzal, hogy ekkorra csak a régi és nem túl jó állapotban lévő hajók maradnak, a többi már ebben az időszakban elkel. Érdemes egyébként kilátogatni hajókiállításokra is, ezeken a listaárakhoz képest 15-20%-os kedvezményeket is kaphatunk.

 


Milyen költségekkel kell számolnunk?

Bérleti díj 
Ezt általában minden ügynökség két részletben kéri, elsőként 40%-ot kell befizetnünk, az indulást megelőző harmadik hétig pedig rendezni kell a fennmaradó összeget. Figyelem, a charter cégek addig nem tekintik befoglaltnak a hajót, amíg nem fizettük be az előleget! 

Kaució vagy kaucióbiztosítás
A charter cégek mindegyike teljes körű biztosítással kell rendelkezzen, azonban mint minden biztosítás esetében, itt is van önrész, amit ők a bérlőre hárítanak. Mi a különbség a kaució és kaucióbiztosítás között? A kaució a bérlés után visszajár, amennyiben nem történt semmilyen számlánkra írható káresemény, kaucióbiztosítás esetében – ami általában a kaució összegének 10%-a – viszont nem jár vissza semmi. 

Tranzit log 
Ez egy olyan költség, amely tartalmazza a takarítás, a gáz, ágynemű stb. díját. Lehet a helyszínen is fizetni, de beleszámolhatják 
a bérleti díjba is.

Skipper díj

Az általánosan elfogadott skipper díj 120-150 euró/nap, plusz ellátás.

Még egy utolsó tanács
Érdemes a bérleti szerződést figyelmesen elolvasni, hiszen sok vitától kímélheti meg magát az ember. Figyeljünk arra, hogy tele tankkal adjuk le a hajót, mivel ha ezt nem tesszük meg, úgy elég kellemetlen meglepetésként fog érni minket, hogy milyen üzemanyagárat számol fel nekünk a charter cég. Ez akár a duplája is lehet a valós árnak, így ha bármi kérdésünk van, akkor ezt mindenképpen tisztázzuk a céggel, ügynökséggel.

 

Írta: Tóth József

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére