Most olvasom
Elektromos motorcsónakkal a Balatonon

Elektromos motorcsónakkal a Balatonon

Elektromos motorcsónakkal a Balatonon

Az elektromos hajók megjelenése elsősorban a motoros hajózást kedvelők számára nyitotta meg a balatoni kikötőket, de a környezettudatos szemléletű hajósok számára is kitűnő választás egy csendes, gazdaságos üzemű, károsanyagot sem termelő vízijármű.

A hajózás tárgyi emlékei már közel 6000 évvel az időszámítás elé mutatnak, nem véletlen  az emberi civilizáció fejlődésében betöltött meghatározó szerepe. Miközben a hajózás dominanciáját felváltotta a szárazföldi és a légi közlekedés, az emberi faj genetikus emlékezetében kitörölhetetlen nyomot hagyott a hajósmesterség. Nem véletlen, hogy a látszólag céltalan szabadidős hajózás népszerűsége folyamatosan növekszik, feladva a leckét a hajóipar erre szakosodott vállalkozóinak.
Részben a technológia fejlődése, a korszerű műanyagok megjelenése teremtette meg a hajóépítésben a tömeggyártás feltételeit, mellyel a kikötőhelyek számának emelkedése alig tudott lépést tartani.

 

A tengeri kapujától megfosztott Magyarországon is igen erős vágy él a hajózás misztikuma iránt. Irodalmi emlékeink, filmélményeink és nem utolsó sorban a Balaton fantasztikus adottságai vonzanak egyre több embert az aktív hajós életmód irányába. Legnagyobb tavunk természeti adottságainak védelmében a belsőégésű motorok használata olyan mértékben korlátozott, hogy gyakorlatilag nincs értelme a Balatonon pihenési célból motoros hajót üzembentartani. Bár a vitorláshajók használatát semmi nem korlátozza, a széllel működtetett járművek kezelése nehezen megszerezhető tudást, tapasztalatot feltételez. 

 

 

Az elektromos hajók gyártásában piacvezető AQWIA Kft. a BFYC-csoport tagja, amely Magyarország legnagyobb hajózással foglalkozó cégcsoportja. A csoport üzemelteti Balatonkenesén a Balatonfői Yacht Club kikötőjét, négycsillagos hotellel és a Balaton egyik legjobb konyhájával rendelkező éttermével. A gyártó bázisüzeméből az elmúlt hat évben több mint negyven motoros hajó került ki a horgászok kedvelt kis nyitott piknikhajójától a nyolc méter hosszú kabinos túrahajón át a világ talán legnagyobb sorozatban gyártott tisztán elektromos üzemű jachtjáig, a WIA 345-ösig.

 

A magyarországi tervezés, gyártó és szerviz háttér, az alacsony merülés, az elektromos hajtás, a biztonság, a kényelmes és nagyméretű fedélzeti terek, a nagy hatótávolság és az igényes, minőségi kialakítás az elérhető, racionális árak mellett mind-mind azt a célt szolgálják, hogy tökéletessé tegyék a vízen eltöltött órákat. Ezek a hajók ideális túrázási lehetőséget biztosítanak akár egy hosszú hétvége akár egy teljes nyár idejére.

© 2020 Gentlemen's Choice. Minden jog fenntartva.

Vissza a tetejére